Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017



Κεραυνός  εν  (αν)Αι(ρυ)θρία     
του  Θύμιου  Γεωργόπουλου  


Ο  μοναχικός  λύκος  και  η  αγέλη




Μία πρωτότυπη έρευνα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τις κτηνιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Ζυρίχης και της Βιέννης, αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν το ουρλιαχτό των λύκων.
Οι ερευνητές μελέτησαν δύο κοπάδια, αποτελούμενα από 9 ζώα, τα οποία ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας στο Κέντρο Επιστήμης και Μελέτης των Λύκων στην Αυστρία. Κάθε φορά απομάκρυναν ένα λύκο από τον περιφραγμένο χώρο, προκειμένου να μελετήσουν το ουρλιαχτό των ζώων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. “Οι λύκοι φαίνεται πως ουρλιάζουν περισσότερο όταν απομακρύνονται τα υψηλόβαθμα μέλη, γιατί τα μέλη αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ζωή των λύκων, εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Σάιμον Τάουνσεντ από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Η έρευνα λοιπόν απέδειξε ότι “οι λύκοι ουρλιάζουν λόγω……μοναξιάς”.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε όλη του τη ζωή υπήρξε λύκος, ένας μοναχικός λύκος που φρόντιζε να κρατάει  διακριτή απόσταση από την αγέλη (που ο ίδιος συγκρότησε), προκαλώντας έτσι το συνεχές και αδιάλειπτο ουρλιαχτό της. 

Μόνο που το ουρλιαχτό της αγέλης -του Βόλφγκανγκ - δεν προκαλούσε η μοναξιά από την απόμακρη στάση του επικεφαλής μοναχικού λύκου (άλλωστε ήταν πάντα δίπλα στην αγέλη του όταν απαιτήθηκε), αλλά η επιτακτική ανάγκη να τρομοκρατηθούν τα πρόβατα και να συγκλίνουν, όλο και περισσότερο, “στο στόμα του λύκου.”

Με άλλα λόγια ο μοναχικός κύριος Σόιμπλε “έβαλε τους λύκους (του) να φυλάνε τα πρόβατα”.

Έλα όμως που αλλάζουν οι καιροί και ανατέθηκε το κουμάντο, για το κοπάδι των προβάτων,  στο ένα και μοναδικό μαύρο πρόβατο της συνομοταξίας .
Από την πρώτη στιγμή λοιπόν άρχισε να ουρλιάζει το μαύρο πρόβατο για να πείσει τους ομοίους του ότι “όταν τα πρόβατα ουρλιάζουν σαν λύκοι, τότε οι λύκοι βελάζουν σαν πρόβατα”.

Πήρε καιρό -και κάμποσες επώδυνες δαγκωματιές από την αγέλη των λύκων-  για πειστούν  τα πρόβατα, ως προς την ορθότητα των λεγομένων του.
Από τότε η αγέλη των λύκων βλέποντας τα πρόβατα περισσότερο από πριν ενωμένα –και επικαλούμενη, δήθεν, την αναγνώριση των προσπαθειών για την επούλωση των πληγών από το μαύρο πρόβατο-  άρχισε να βελάζει, ενώ ο μοναχικός  λύκος Βόλφανγκ, στο ρόλο του ψεύτη βοσκού, άρχισε να ουρλιάζει:
Πρόβατο στους λύκους, πρόβατο στους λύκους”, χωρίς να τον ακούει κανείς, και ας μην βιαστεί κάποιος να μιλήσει για τον πορφυρογέννητο Κούλη, γιατί είναι ο κανένας, ως πολιτική οντότητα.

Κάποτε υπήρχε η άποψη που έλεγε ότι “ένας αγώνας παίζεται 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Ήταν η πεποίθηση της ακλόνητης πίστης στην γερμανική υπεροχή (“Deutschland über alles”- “Πάνω από όλα η Γερμανία”), αλλά αφορούσε μόνο στο ποδόσφαιρο και ίσχυσε για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθώς οι Γερμανοί, διαχρονικά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι “μυθικοί loosers” της ιστορίας.
Προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους διαθέτοντας “ανίκητο” θεωρητικά στρατό και ηττήθηκαν και στους δύο.

Οι εμμονές τους, ή η λεγόμενη Γερμανική “κώφωση”, υπήρξε η αιτία της καταστροφή τους.

Ένας άλλος (αληθινά μεγάλος) Γερμανός, ο Μπέρτολτ Μπρέχτ έλεγε:
Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά τον πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά τον δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις”.
Η τακτική που με πείσμα ακολουθεί στον “οικονομικό πόλεμο” ο γερόλυκος Βόλφγκανγκ θα τον οδηγήσει στην καταστροφή,  με βαρύ ωστόσο τίμημα για ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί όπως λέει μια γνωστή παροιμία:

Ο λύκος κι αν εγέρασε….”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου