Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Κεραυνός  εν  (αν)Αι(ρυ)θρία
του  Θύμιου  Γεωργόπουλου  

Πίσσα  και  πούπουλα


Όταν η πολιτική“αλητεία”  εκπέμπεται καθημερινά σε ανεξέλεγκτες ποσότητες, τότε ο δημόσιος χώρος κατακλύζεται από βορβορώδη λύματα  και τότε οι κοινωνίες, εγκλωβισμένες σε θαλάμους με δηλητηριώδη αέρια, πεθαίνουν από ασφυξία.
Ο οδηγός επιβίωσης επιτάσσει την άμεση απομάκρυνσητης κάθε“αλητείας”(μαζί με τα “σκατά”)και παραδειγματική τιμωρία.

Το βυζαντινό δίκαιο μεταξύ των πολλών τιμωριών που είχε θεσπίσει ήταν και η διαπόμπευση, δεδομένου ότι ο δημόσιος εξευτελισμός και η ταπείνωση ενώπιον λαού είναι, διαχρονικά, από τις πιο βαριές τιμωρίες.
Στην Αγγλία, αλλά και στην Β. Αμερική, τον 18ο και 19ο αιώνα η δημόσια καταισχύνη βελτιώθηκε εξαιρετικά και ανήλθε σευπέρτατες σφαίρες, δια της γνωστής μεθόδου “πίσσα και πούπουλα”.
Η παραδοσιακή διαδικασία προέβλεπε ότι ο καταδικασθείς (ληστής, χαρτοκλέφτης, πιστολάς, παραμυθάς κ.λ.π.) ακινητοποιημένος λουζόταν με καυτή πίσσα στο γυμνό κορμί του και στην συνέχεια σπρωχνόταν σε σωρούς από πούπουλα ώστε να κολλήσουν πάνω του. Φυσικάακολουθούσε ο πλήρης εξευτελισμός τουσε κοινή θέα.

Αλήθεια πόσοι και πόσοι, σήμερα στον τόπο μας,  δεν χρειάζονται (και λίγο τους πέφτει) “πίσσα και πούπουλα”.

“Πίσσα και πούπουλα”στην Μάρα Ζαχαρέα, γιατί δεν έχει πάτο η δημοσιογραφική της αλητεία, καθώς ανέφερε στο δελτίο του Star ότι το “Σχέδιο Αθηνά” του Νίκου Φίλη για την συγχώνευση των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν απέδωσε σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε.
Μάλιστα δε την ώρα που παρουσίαζε την “είδηση”, σχετική καρτέλα περνούσε από τις τηλεοπτικές οθόνες για να το εμπεδώσουν οι ανυποψίαστοι τηλεθεατές.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το “Σχέδιο Αθηνά” ψηφίστηκε το 2013 όταν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. με υπουργό παιδείας τον Κώστα Αρβανιτόπουλο.

“Πίσσα και πούπουλα” στον Κυριάκο Μητσοτάκη που (τον Οκτώβριο 2016) είχε το θράσος να αναπαράγει (από τον Μάτιο 2015) τις χυδαιότητες της εφημερίδας “Βήμα της Κυριακής” ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποσχόταν διορισμούς σε εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα ήταν και πελάτες του στο δικηγορικό γραφείο.
Η εφημερίδα καταδικάστηκε και με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ζητάει δημόσια συγγνώμη από τον υπουργό, ενώ ο Κούλης δεν το πράττει ακόμα και τώρα και ενώ, όταν αναπαρήγαγε τις συκοφαντίες,είχαν ήδη ανακληθεί ως “αναληθείς’ από τους εμπνευστές τους.

“Πίσσα και πούπουλα” στον αγράμματο (αλλά και διαπρύσιο οπαδό του ψευτοφιλόσοφου Στέλιου Ράμφου) Σταύρο Θεοδωράκη, γιατί αφού εξέλαβε επι προσωπικού τον χαρακτηρισμό “μαλάκες” που έδωσε ο Κώστας Ζουράρις ως απάντηση στο ερώτημα “αυτοί που χαρακτηρίζουν τον Κάστρο δικτάτορα, τι είναι;”, απηύθυνεκάλεσμα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του υφυπουργού Παιδείας.

“Πίσσα και πούπουλα” σε όλους εκείνους που ηλιθιωδώς έστησαν ή αναπαρήγαγαν την “διασπατάληση δημοσίου χρήματος” από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα με το προεδρικό αεροσκάφος. Μίλησαν για κόστος 300.000 δολαρίων, ενώ αν έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν το manualτης κατασκευάστριας εταιρείας θα μάθαιναν την κατανάλωση και το κόστος συντήρησηςτου αεροσκάφους. Μέσα από την “Διαύγεια” θα μάθαιναν για τις αμοιβές του πληρώματος, που επιβεβαιώνει το Μαξίμου για συνολικό κόστος 22.900 δολαρίων.
Μη βιαστεί κάποιος να πει “ας πήγαινεμε το αεροπλάνο της γραμμής”, γιατί τότε δεν θα προλάβαινε να είναι την επομένη στην Σύνοδο του Αμπού Ντάμπι.


Θα μου πείτε:“Υπάρχει το  θεμελιώδες δικαίωμα να λέει κανείς ότι θέλει”. 
Θα σας απαντούσα:“Γεννάται η συνακόλουθη υποχρέωση να αντιμετωπίζεικανείς τις συνέπειες”.

Γι΄αυτό σας λέω:
“Πίσσα και πούπουλα,περιφορά καβάλα σε ράγα και κλωτσηδόν έξω από την πόλη”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου