Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Κεραυνός εν (αν)Αι(ρυ)θρία
του Θύμιου Γεωργόπουλου


Το “κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου”



Κάποιοι -υποτίθεται σοβαροί- πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι “ο αυτοπροσδιορισμός της στο πολιτικό εκκρεμές, που μεταβάλλεται αστραπιαία και ακανόνιστα με ευθύνη (ποιου άλλου;) του ΣΥΡΙΖΑ”.
Με άλλα λόγια “επιστήμονες” της πολιτικής επικοινωνίας ισχυρίζονται -στα σοβαρά- ότι οι συνεχείς “κωλοτούμπες” του ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζουν την Ν.Δ., που δεν προλαβαίνει να διαμορφώσει πολιτική στάση ικανή να ξεσκεπάζει τα επίπλαστα διακυβεύματα της κυβέρνησης.

Έτσι όμως εάν η πολιτική επιστήμη χρησιμοποιεί την ψυχανάλυση ως ερμηνευτικό εργαλείο, τότε ο Erich Fromm δικαιούται να αυτοαναγορεύεται σε πολιτικό αναλυτή όταν έλεγε: “Αν είμαι ό,τι έχω κι αν ό,τι έχω έχει χαθεί, τότε ποιος είμαι;
Ορισμένοι προσπαθούν μάταια να μας πείσουν ότι “της στραβής …..βολής της φταίνε οι τρίχες”, ενώ ο μηχανισμός αυτοανάφλεξης πυροδοτήθηκε από τον ίδιο τον “βασιλιά καρνάβαλο”, που αναπόφευκτα -και με δική του ευθύνη- κάηκε μεγαλοπρεπώς.

Οι πολιτικές επιλογές της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρες, εύγλωττες και χωρίς ίχνος παρερμηνείας:

Μεταξύ της καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών προσώπων (και συγγενών τους) σε off shore εταιρείες και της συνεχιζόμενης (μέχρι πρότινος) αδιαφάνειας, η Ν.Δ. τάχθηκε με την δυνατότητα συμμετοχής (σύσσωμη η κοινοβουλευτική της ομάδα αποχώρησε από την σχετική ψηφοφορία στη βουλή).

Μεταξύ της καταβολής βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και των δανειστών που απειλούσαν την Ελληνική κυβέρνηση με την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ν.Δ. τάχθηκε με “το δίκιο” των δανειστών.

Μεταξύ της προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η Ν.Δ. τάχθηκε με τον απόλυτο εργασιακό μεσαίωνα, “γιατί βοηθάει τους επενδυτές”.

Μεταξύ των ταξιτζήδων και της εταιρείας Uber που θέλει να απελευθερώσει πλήρως την αγορά των ταξί (για να ασκεί το επάγγελμα μονοπωλιακά), η Ν.Δ. τάχθηκε με την Uber.

Μεταξύ των καναλαρχών -που προκατέβαλαν μέρος των 300 εκατομμυρίων για τις τηλεοπτικές άδειες- και του δημοσίου συμφέροντος, η Ν.Δ. τάχθηκε με τους καναλάρχες. Μάλιστα έκανε ανοιχτή παρέμβαση στο Ε.Σ.Ρ. να μην προχωρήσει την διαγωνιστική διαδικασία (όπως υποχρεώνεται από τον νόμο και την απόφαση του ΣτΕ).

Μεταξύ της συμφωνίας CETA (Ε.Ε. με Καναδά) και της προστασίας της Ελληνικής φέτας, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπερψήφισαν την CETA.

Μεταξύ των συνεχών Τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η Ν.Δ. βρήκε ευκαιρία να καυτηριάσει δημόσια και την Ελληνική κυβέρνηση. Με ανακοίνωση της (από τον τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής κ. Κουμουτσάκο) αναφέρθηκε –σωστά- στην ανάγκη “της έναρξης εκστρατείας ενημέρωσης και διπλωματίας σε Ε.Ε, ΝΑΤΟ και Ο.Η.Ε.” αλλά ταυτόχρονα σημείωνε -απευθυνόμενη στο ΥΠΕΞ- ότι “οι Τουρκικές προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα”.

Μεταξύ της, καταστροφικής, μη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της δυνατότητας έτσι πρόκλησης πρόωρων εκλογών, η Ν.Δ. τάχθηκε αναφανδόν -δια στόματος Αδώνιδος- υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Πόσο πολύ “καμένος” είναι ο “βασιλιάς καρνάβαλος” συνάγεται και από την κατηγορία που εκτόξευσε η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, λέει, κάποιο στέλεχος του Dei Linke (η Αριστερά της Γερμανίας) ισχυρίστηκε ότι “η Ελλάδα θα έχει όφελος από μία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα”.
Όταν το ίδιο λέει, καθημερινά, τα τελευταία 7 χρόνια, ο Σόιμπλε, ποιος φταίει, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ;


Για τον “αυτοπροσδιορισμό” της Ν.Δ. το ταξίδι του Κούλη στην Γερμανία ήταν πολύ χρήσιμο, γιατί όπως γράφτηκε σε κάποιο blog:


Καμιά φορά, ο καλύτερος τρόπος για να βρεις ποιος είσαι, είναι να πας σε ένα μέρος όπου δεν μπορείς να είσαι τίποτε άλλο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου