Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018


Κεραυνός  εν  (αν)Αι(ρυ)θρία     
του  Θύμιου  Γεωργόπουλου  

Φενάκη αλλά  με  ΦΕΚ




Άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα” είναι μια λαϊκή φράση που υποκρύπτει την εξής ιστορία:
Ένας μοναχός ασκητής  -του οποίου η φήμη περί «αγιοσύνης» είχε λάβει μεγάλη έκταση- κατηγορήθηκε δημόσια από τον ζηλόφθονα ιερέα του διπλανού χωριού, ότι ο «άγιος» πίνει γάλα κάθε Παρασκευή που είναι μέρα νηστείας.  
Τότε ο μοναχός πλησιάσε μία μητέρα που είχε στην αγκαλιά της τον τρίχρονο γιό της και περίμενε να τον μεταλάβει και ρώτησε τον μικρό αν γνωρίζει ποιος είναι  ο πατέρας του. Ο μικρός, χωρίς δισταγμό, τέντωσε το δαχτυλάκι του και έδειξε τον ιερέα και ο μοναχός αναφώνησε:
Άλλα είναι τα μεγάλα κι όχι της Παρασκευής το γάλα.

Ο τρόπος που η συντηρητική παράταξη αντιμετωπίζει τα ζητήματα της νομιμότητας και της ηθικής, παραπέμπει ευθέως στο περιεχόμενο της φράσης  άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κηρύξε τον πόλεμο στην κυβέρνηση όταν έγινε γνωστό ότι η Ράνια Αντωνοπούλου εισέπραττε επιδότηση ενοικίου, απολύτως νόμιμα, αλλά διόλου ηθικά, μιάς και η πρώην υπουργός είναι από τα πλουσιότερα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου.
 Δικαίως έσκουζε η ΝουΔου;  
Δικαιότατα. Διότι παρά τα ισχύοντα στον πυρήνα της «Μεϊμαρακείου Σχολής Σκέψης» το νόμιμο δεν είναι a priori και ηθικό.
Όμως -εκεί στην ΝουΔου- καιρός είναι να μάθουν ότι το συγκεκριμένο αξίωμα είναι καθολικής εφαρμογής και δεν χρησιμοποιείται με σημαία ευκαιρίας.

Είναι φενάκη (αλλά με ΦΕΚ) όταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συνδέεται επιχειρηματικά με offshore εταιρείες και (νομίμως) φοροδιαφεύγει και όταν δεν καταθέτει «πόθεν έσχες» επειδή «διατελούσε σε διάσταση με τον Κυριάκο», γιατί τότε η επίκληση του ηθικού δικαιώματος είναι “άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα.

Είναι φενάκη αλλά με ΦΕΚ, όταν για -τον πολιτικό φίλο του Κούλη- Νίκο Γεωργιάδη (που είχε εμπλοκή σε υπόθεση παιδεραστίας), καταβάλλεται προσπάθεια να πέσει στα μαλακά γιατί –λέει- το θύμα ήταν 16 και όχι 13 ετών (όπως κατηγορήθηκε) και ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επιεικέστερος, γιατί τότε έχεις απωλέσει και το έσχατο φύλο συκής, ενώ κάθε συζήτηση για ηθική είναι “άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα.

Είναι φενάκη αλλά με ΦΕΚ, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράφει «εμπιστευτικές συμβάσεις» με την Novartis, ως έμμισθος σύμβουλος με  παχυλές αποδοχές, και στην συνέχεια όταν ανέλαβε υπουργός εξυπηρέτησε (κατά τα λεγόμενα των μαρτύρων) τα συμφέροντα της φαρμακευτικής, γιατί τότε η κα (μπουκλίτσα) Σπυράκη δικαιούται να δηλώνει ότι “συμβαίνει στ’ αλήθεια να δουλεύει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα, πριν μπει στην πολιτική” αλλά τα μαθήματα περί ηθικής –που καθημερινά μας παραδίδει- είναι “άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα.

Είναι φενάκη αλλά με ΦΕΚ, όταν -όπως αποκάλυψαν τα αρχεία της Novartis-  η εταιρεία παρήγαγε (βολικά και συμφέροντα για την φαρμακευτική) σχέδια νόμου και ο υπουργός Άδωνις τα κατέθετε προς ψήφιση, γιατί τότε είναι νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία η νομοθέτηση από την Βουλή, αλλά δεν είναι ηθικός ο τρόπος εισαγωγής των προς ψήφιση νομοσχεδίων, καθώς είναι “άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα.

Είναι φενάκη αλλά με ΦΕΚ, όταν ο Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, είχε συμβούλους  (think tank) τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, καθώς ναι μεν δεν απαγορεύεται από το νόμο, αλλά από ηθικής απόψεως είναι “άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα.


Ή όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση:
Καλύτερα να μασάς (αυτό άλλωστε κάνετε μια ζωή) παρά να μιλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου