Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018


Κεραυνός  εν  (αν)Αι(ρυ)θρία     
του  Θύμιου  Γεωργόπουλου  

Η Κατσικοδιασώστρια κι  η  Τριηροπεφτούσα



Το μέσον έγινε το μήνυμα, το σελοφάν έγινε το δώρο, η φλούδα έγινε ο καρπός, το σχήμα έγινε το περιεχόμενο, οι διαφημιστές έγιναν δημοσιογράφοι, ο –κατά παραγγελία– δημοσκόπος έγινε το think tank πολιτικού αρχηγού,  ο τηλεβιβλιοπώλης και πωλητής «νανογιλέκων»  έγινε υπουργός  στην αρχή  και αντιπρόεδρος  της ΝουΔου κατόπιν, και νομίζουν ότι έτσι -σαν τον διάολο που «γίδια δεν είχε και τυρί επούλαγε»-  θα γίνουν οι ανατροπείς της ανατροπής. Μωρέ κούνια που τους κούναγε.
«Βροντάνε όλα τα σίδερα, βροντά κι η σακοράφα» (όχι η Σοφία, που ωστόσο σκούζει αυτή).

Η εκδοχή τους θυμίζει την «κλινική περίπτωση» μιας νεαράς (θυγάτηρ κάποιου εκ των  «αρίστων») που σπούδαζε σε ιδιωτικό κολλέγιο «ΜΜΕ και επικοινωνία» (ενώ με το ζόρι χρησιμοποιεί σωστά 150 λέξεις της Ελληνικής γλώσσας) και στο αφελές ερώτημα μου: “Θέλετε να ασχοληθείτε με την δημοσιογραφία;”, έλαβα την αποστομωτική απάντηση: “Όχι καλέ, «πανελίστρια» θέλω να γίνω”. 
Κι ότι καταλάβατε, καταλάβατε, γιατί τέτοια είναι τα όνειρα που κάνουν τα περισσότερα από τα ζαβά ζα!

Μπορεί να έλεγε, και είχε δίκιο ο Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής, Σουν Τζου: “Καθώς οι φωνές δεν μπορούν να ακουσθούν στη μάχη, τύμπανα και τρομπέτες χρησιμοποιούνται. Και καθώς οι στρατιώτες δεν μπορούν να δουν καθαρά, σημαίες, φανταχτερές στολές και λάβαρα χρησιμοποιούνται ”, αλλά εννοούσε ότι το μήνυμα και ο συμβολισμός εξυπηρετούν και διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας πολιτικής επιλογής και την εφαρμογή της στρατηγικής της και όχι βέβαια την παντελή απουσία τους.

Όταν «ο υιός του πατρός» (Μητσοτάκη) ασχολήθηκε με την πολιτική, δεν χρειάστηκε να κομίσει κάτι νέο, κάποια πολιτική πρόταση, κάτι δικό του τέλος πάντων, εκτός από την…… εικόνα του.
Έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική, έτσι πολιτεύεται.
Σου λέει ο Κούλης: “Αφού είμαι προορισμένος για αρχηγός και πρωθυπουργός, δηλαδή το κορυφαίο δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να είμαι και το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Άρα τι απαιτείται; Να προβάλλω συνεχώς την εικόνα μου και να φιλοτεχνώ καθημερινά το πορτρέτο μου.

Έτσι επέλεξε να μιλήσει με νέους αγρότες και κτηνοτρόφους με γκλίτσες, καθισμένους σε αχυροδέματα  σε ένα χωράφι της Δυτικής Θεσσαλίας. Όλως τυχαίως οι τηλεοράσεις ακολουθούσαν, οι μικροφωνικές είχαν στηθεί από νωρίς και το βουκολικό σκηνικό δεν άφηνε το βλέμμα σου να  ξεκολλήσει από αυτό.
Και τι λέει ο Κούλης για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής; Τι προτείνει για την παραγωγική αναδιάρθρωση; Ποια μέτρα θα λάβει για να ζωντανέψει η Ελληνική ύπαιθρος;
Έμαθε κανείς τις προτάσεις του;

Έτσι επέλεξε να περιδιαβεί την -μαραζωμένη από την κρίση-  αγορά της Θεσσαλονίκης, για να καταγράψουν οι κάμερες,  εκατοντάδες «καλημέρες» (μία από αυτές και σε κούκλα βιτρίνας),  δεκάδες χειραψίες και ένα μόνιμο πλαστικοποιημένο χαμόγελο.
Και τι μάθαμε για τα μέτρα που θα λάβει η ΝουΔου υπέρ των μικρομεσαίων; Πως θα βοηθήσει ο Κούλης τους αυτοαπασχολούμενους; Τι μέτρα θα λάβει για να έχουν φοροελαφρύνσεις;
Άκουσε κανείς τις προτάσεις του;

Ακόμα και στη Βουλή στην -προ ημερησίας διατάξεως- συζήτηση για την διαφθορά, και ενώ ο Τσίπρας τον σφυροκοπούσε με την Siemens, την Novartis, τις offshore, τον «Κήρυκα», τα θαλασσοδάνεια, το σπίτι του Βολταίρου, τα «πόθεν έσχες», ο Κούλης τον αποστόμωσε καταθέτοντας στα πρακτικά ένα…..σκίτσο του Αρκά!!!
Άμα δεν έχεις ντοκουμέντο, καταθέτεις σκίτσο.

Στα πλαίσια της εικόνας (ως επικοινωνία) είδαμε την «κατσικοδιασώστρια» Μπαλατσινού, αλλά και την «τριηροπεφτούσα» Μανωλίδου.

 Από της μυλωνούς τον κώλο ορθογραφία γυρεύεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου